Wat kost infrarood verwarming aan stroom?

wat kost infrarood verwarming aan stroom

Als je overweegt om infrarood verwarming te installeren, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn van het gebruik ervan. Het energieverbruik van deze systemen heeft namelijk invloed op je elektriciteitskosten.

In deze sectie gaan we dieper in op de kosten van het gebruik van infrarood verwarmingssystemen. We zullen kijken naar het energieverbruik van deze systemen en wat het betekent voor je elektriciteitskosten.

Het is begrijpelijk dat je je afvraagt: wat kost infrarood verwarming aan stroom? Het energieverbruik van infrarood verwarmingssystemen is relatief hoog in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Dit komt omdat infrarood verwarmingssystemen werken door middel van straling, wat meer energie verbruikt dan convectie verwarmingssystemen.

Maar hoeveel energie verbruikt infrarood verwarming precies? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte en hoe lang het systeem aanstaat. Over het algemeen verbruikt een infrarood verwarmingssysteem tussen de 300 en 1000 watt per uur.

Het is belangrijk om te weten dat hoewel infrarood verwarmingssystemen meer energie verbruiken dan sommige andere verwarmingssystemen, ze wel efficiënter zijn in het omzetten van elektriciteit naar warmte. Dit betekent dat ze over het algemeen minder energie nodig hebben om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren.

Wil je meer weten over de energie-efficiëntie van infrarood verwarmingssystemen? Lees dan verder in de volgende sectie.

Energierendement van infrarood verwarmingssystemen

Als het gaat om het energieverbruik van infrarood verwarmingssystemen, zijn er enkele factoren waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te weten dat infrarood verwarmingssystemen elektriciteit gebruiken om warmte te produceren, wat betekent dat hun energieverbruik rechtstreeks van invloed is op je elektriciteitsrekening.

Gelukkig zijn infrarood verwarmingssystemen over het algemeen zeer efficiënt in het omzetten van elektriciteit naar warmte. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen die de lucht opwarmen, verwarmt infraroodverwarming direct de objecten en mensen in een kamer. Dit betekent dat er geen energie wordt verspild door het opwarmen van lucht die niet direct wordt gebruikt. Bovendien kunnen infraroodpanelen lokaal worden geïnstalleerd, zodat je alleen de ruimtes hoeft te verwarmen waarin je daadwerkelijk verblijft.

Studies hebben aangetoond dat infrarood verwarmingssystemen tot wel 50% minder energie verbruiken dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt doordat de warmte direct naar de objecten en mensen gaat, waardoor de kamer sneller kan worden opgewarmd en er minder energie nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken.

Maar hoe zit het met de kosten van het gebruik van infrarood verwarmingssystemen? Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de kamer, het type infraroodpaneel en de tarieven van je energieleverancier. In de volgende sectie zullen we dieper ingaan op de elektriciteitskosten van infraroodverwarming en hoe je deze kunt beheren.

Energieverbruik infrarood verwarming

Zoals eerder vermeld, hebben infrarood verwarmingssystemen een zeer efficiënt energieverbruik in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Gemiddeld heeft een infraroodpaneel een vermogen van 250 – 1000 watt per paneel, afhankelijk van de grootte en het type paneel. Dit betekent dat als je een infraroodpaneel van 1000 watt gebruikt, het paneel per uur 1 kWh zal verbruiken. Als je het paneel bijvoorbeeld 4 uur per dag gebruikt, zou dit neerkomen op 4 kWh per dag.

Het is belangrijk om op te merken dat je energieverbruik kan variëren afhankelijk van de grootte van de kamer en hoe vaak je het paneel gebruikt. Over het algemeen geldt dat hoe groter de kamer is, hoe hoger het vermogen van het paneel moet zijn om de kamer comfortabel te verwarmen.

Bovendien zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het energieverbruik van infrarood verwarming verder te verminderen, zoals:

 • Zorg ervoor dat de kamer goed geïsoleerd is om warmteverlies te minimaliseren.
 • Gebruik een thermostaat om de temperatuur te regelen en het paneel uit te schakelen wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.
 • Gebruik een timer om het paneel alleen in te schakelen wanneer je de kamer daadwerkelijk gebruikt.

Door deze stappen te volgen en te kiezen voor een efficiënt infrarood verwarmingssysteem, kun je de kosten van het verwarmen van je huis aanzienlijk verminderen.

Elektriciteitskosten van infrarood verwarming

Bij de keuze voor een verwarmingssysteem is het belangrijk om rekening te houden met de elektriciteitskosten. Infrarood verwarmingssystemen zijn over het algemeen energiezuinig, maar de kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

De prijs van elektriciteit is een belangrijke factor bij het vaststellen van de kosten van infrarood verwarming. De prijs van elektriciteit varieert per land en per energieleverancier. Een hogere prijs voor elektriciteit zal leiden tot hogere kosten voor het gebruik van infrarood verwarming.

Het wattage van het infrarood verwarmingssysteem is ook van belang. Hoe hoger het wattage, hoe hoger het energieverbruik en dus de hogere elektriciteitskosten. Het is daarom belangrijk om een infrarood verwarmingssysteem te kiezen met het juiste wattage voor de grootte van de ruimte en het gewenste temperatuurbereik.

Het gebruik van infrarood verwarming in combinatie met zonnepanelen kan bijdragen aan het verminderen van de elektriciteitskosten. Op zonnige dagen kan een zonnepaneel voldoende elektriciteit genereren om het infrarood verwarmingssysteem van stroom te voorzien.

Het is belangrijk om te weten dat infrarood verwarmingssystemen over het algemeen hogere aanschafkosten hebben dan traditionele verwarmingssystemen. Maar door de energiezuinigheid van het systeem en de potentiële besparingen op de elektriciteitskosten op de lange termijn, kan het een rendabele investering zijn.

Prijs van infraroodpanelen

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van infraroodverwarming is de prijs van de panelen. De prijs kan variëren afhankelijk van het type paneel dat je kiest en de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen.

Er zijn verschillende soorten infraroodpanelen die beschikbaar zijn, waaronder:

 • Keramische panelen
 • Carbon panelen
 • Glazen panelen
 • Spiegelpanelen

Keramische panelen zijn meestal de goedkoopste optie vanwege hun eenvoudige ontwerp. Carbon panelen zijn iets duurder, maar ze zijn efficiënter in het omzetten van elektriciteit in warmte. Glazen panelen zijn duurder dan keramische en carbon panelen, maar ze zijn populair vanwege hun slanke ontwerp en esthetische uitstraling. Spiegelpanelen zijn de duurste optie, maar ze bieden naast verwarming ook een spiegel.

Over het algemeen variëren de kosten van infraroodpanelen van ongeveer €100 tot €700 per paneel. De prijs kan hoger zijn als je kiest voor grotere panelen of panelen met geavanceerde functies.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met installatiekosten en eventuele bijkomende kosten, zoals thermostaten en timers. Deze kosten kunnen ook variëren, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de grootte van de ruimte.

Kosten elektrische verwarming: Welke systemen zijn het meest efficiënt?

Elektrische verwarmingssystemen zijn een populaire optie voor veel huiseigenaren vanwege hun relatieve eenvoud en betaalbaarheid. Er zijn echter veel verschillende soorten elektrische verwarmingssystemen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende systemen en hun kosten.

Convectieverwarming

Convectieverwarming is een van de oudste en meest bekende vormen van elektrische verwarming. Deze systemen werken door lucht door een verwarmingselement te laten stromen, waardoor warmte wordt gegenereerd en in de kamer wordt verspreid. Hoewel deze systemen redelijk betaalbaar zijn, zijn ze niet erg efficiënt. Ze hebben de neiging om veel energie te verbruiken om een kamer te verwarmen, waardoor de elektriciteitsrekening hoog kan uitvallen.

Infraroodverwarming

Infraroodverwarmingssystemen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege hun efficiëntie en lange levensduur. Deze systemen werken door elektromagnetische straling uit te zenden, die door objecten in de kamer wordt geabsorbeerd en omgezet in warmte. Omdat infraroodverwarmingssystemen alleen de objecten in een kamer verwarmen en niet de lucht, verbruiken ze minder energie en zijn ze over het algemeen veel zuiniger dan convectieverwarmingssystemen.

Kosten elektrische verwarming

Warmtepompen

Warmtepompen zijn een ander type elektrisch verwarmingssysteem dat steeds populairder wordt. Deze systemen werken door warmte uit de buitenlucht te halen en deze te comprimeren om warmte te creëren. Hoewel deze systemen over het algemeen efficiënter zijn dan convectieverwarmingssystemen, kunnen ze duur zijn om te installeren en kunnen ze afhankelijk zijn van het weer en de omstandigheden buiten.

Elektrische boilers

Elektrische boilers zijn een andere optie voor elektrische verwarming. Deze systemen werken door water te verwarmen met behulp van elektriciteit en het warme water door de leidingen van het huis te laten stromen. Hoewel deze systemen in eerste instantie relatief duur zijn om te installeren, zijn ze over het algemeen zeer efficiënt en betrouwbaar. Ze kunnen echter duur zijn om te gebruiken als er veel warm water nodig is.

Energiezuinige verwarmingssystemen

Wil je besparen op je energierekening en tegelijkertijd genieten van een comfortabele en warme woning? Dan is het gebruik van energiezuinige verwarmingssystemen een goed idee. Een van de meest efficiënte en milieuvriendelijke verwarmingssystemen is infrarood verwarming. Door de stralingswarmte van deze panelen kan je tot wel 30% op je energierekening besparen, ten opzichte van traditionele cv-systemen.

Infrarood verwarming is niet alleen energiezuinig, maar ook heel gemakkelijk in gebruik. Je kan de panelen eenvoudig installeren en omdat ze geen bewegende onderdelen hebben, zijn ze vrijwel onderhoudsvrij. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende stijlen en ontwerpen, waardoor ze perfect in elk interieur passen. Zo kan je genieten van een comfortabele woning zonder dat het afdoet aan de esthetiek.

Energie-efficiëntie van infrarood verwarming

Het energieverbruik van infrarood verwarming is veel efficiënter dan bij traditionele verwarmingssystemen. Dit komt omdat infraroodpanelen warmte direct afgeven aan de objecten en mensen in de kamer, in plaats van de lucht te verwarmen. Hierdoor wordt er minder energie verspild en kan je tot wel 50% besparen op je energierekening.

Bovendien zijn infraroodpanelen in staat om snel op te warmen en de gewenste temperatuur te handhaven, zonder dat er onnodig veel energie wordt gebruikt. Hierdoor kan je genieten van een comfortabele en warme woning, zonder dat het ten koste gaat van je energieverbruik.

De voordelen van infrarood verwarming

 • Energiezuinig en kostenbesparend
 • Gemakkelijk te installeren en onderhouden
 • Comfortabele en gelijkmatige verwarming
 • Een breed scala aan stijlvolle ontwerpen
 • Geen last van stofcirculatie

Infrarood verwarming is niet alleen energiezuinig en kostenbesparend, maar heeft ook tal van andere voordelen. Zo kan je genieten van een comfortabele en gelijkmatige verwarming, zonder dat je last hebt van stofcirculatie. Daarnaast zijn infraroodpanelen ook ideaal voor mensen met allergieën, omdat ze geen stofdeeltjes door de lucht verspreiden.

De voordelen van infrarood verwarming zijn dus duidelijk. Wil je besparen op je energierekening en tegelijkertijd genieten van een comfortabele en warme woning? Overweeg dan zeker de aanschaf van infraroodpanelen.

Prijzen van infraroodverwarming

In deze sectie gaan we het hebben over de prijzen van infraroodverwarming. Het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua kosten voordat je een beslissing maakt over het aanschaffen van een infrarood verwarmingssysteem.

Wat zijn de gemiddelde kosten van infraroodverwarming?

De kosten van infrarood verwarming kunnen variëren afhankelijk van het type systeem dat je kiest en het vermogen dat je nodig hebt om je ruimte te verwarmen. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten van een infraroodpaneel tussen de €100 en €500 liggen, afhankelijk van het vermogen en de grootte. Er kunnen echter extra kosten zijn, zoals installatiekosten en eventuele kosten voor extra accessoires.

Wat zijn de factoren die de kosten van infraroodverwarming beïnvloeden?

Er zijn verschillende factoren die de kosten van infraroodverwarming kunnen beïnvloeden, waaronder:

 • De grootte en de vorm van de ruimte die je wilt verwarmen
 • Het gewenste vermogen van het verwarmingssysteem
 • Het type infraroodpaneel dat je kiest (bijvoorbeeld een plafondpaneel of een wandpaneel)
 • De kwaliteit van het infraroodpaneel
 • Extra accessoires, zoals thermostaten en timers

Hoe vergelijk ik de prijzen van infrarood verwarming?

Als je de prijzen van verschillende infrarood verwarmingssystemen wilt vergelijken, is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit van het systeem en de functies die het biedt. Zorg ervoor dat je appels met appels vergelijkt en kijk naar de totale kosten, inclusief installatie en eventuele extra accessoires.

Een goede manier om infrarood verwarmingssystemen te vergelijken is door online te zoeken naar reviews en ervaringen van andere gebruikers. Zo kun je een idee krijgen van de prestaties van verschillende systemen en de prijs-kwaliteitverhouding.

Hoe kan ik geld besparen op infraroodverwarming?

Er zijn verschillende manieren om geld te besparen op infraroodverwarming, zoals het kiezen van een systeem met een lager vermogen voor kleinere ruimtes en het gebruiken van een thermostaat om de temperatuur te regelen. Vergeet niet om te kijken naar de totale kosten op de lange termijn en niet alleen naar de aanschafprijs. Een hoogwaardig infraroodverwarmingssysteem kan op de lange termijn meer geld besparen dan een goedkoper systeem met een lagere kwaliteit.

Besparen met infraroodverwarming

Infraroodverwarming kan, mits goed gebruikt, een efficiënte manier zijn om te besparen op je energiekosten. Hieronder volgen enkele tips om het energieverbruik te verminderen en geld te besparen.

1. Gebruik infraroodverwarming alleen waar nodig

Een van de grootste voordelen van infraroodverwarming is dat het directe warmte levert, waar en wanneer het nodig is. Zorg er daarom voor dat je de verwarming alleen gebruikt in de ruimtes waar je op dat moment aanwezig bent. Zo voorkom je onnodig energieverbruik.

2. Kies het juiste verwarmingssysteem

Niet alle infraroodverwarmingssystemen zijn hetzelfde. Kies daarom het juiste systeem voor jouw situatie en behoeften. Zo zijn sommige systemen bijvoorbeeld geschikter voor gebruik in badkamers vanwege hun vochtbestendigheid, terwijl andere beter geschikt zijn voor grotere ruimtes.

3. Maak gebruik van thermostaten

Door gebruik te maken van thermostaten kun je het energieverbruik van infraroodverwarming verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de verwarming automatisch uitschakelt wanneer de gewenste temperatuur bereikt is, of wanneer er niemand in de ruimte is.

4. Onderhoud je infraroodverwarming regelmatig

Een goed onderhouden infraroodverwarmingssysteem zal efficiënter werken en minder energie verbruiken. Zorg daarom dat je het systeem regelmatig schoonmaakt en eventuele defecten of slijtage tijdig laat repareren.

5. Laat je informeren door een specialist

Wil je optimaal gebruik maken van infraroodverwarming en geld besparen? Laat je dan informeren door een specialist op dit gebied. Deze kan je helpen bij het kiezen van het juiste systeem en het optimaliseren van het energieverbruik.

Vergelijking van elektrische verwarmingssystemen

Als het gaat om elektrische verwarmingssystemen, zijn er verschillende opties beschikbaar. Hieronder vergelijken we enkele van de meest populaire systemen om je te helpen bij het kiezen van het juiste systeem voor jouw behoeften.

Convectieverwarming

Convectieverwarming is een van de meest voorkomende vormen van elektrische verwarming. Het werkt door lucht te verwarmen en deze door middel van convectie door de kamer te verspreiden. Hoewel dit systeem relatief goedkoop is, is het niet erg energiezuinig en kan het veel stof en allergenen in de lucht verspreiden.

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming werkt door middel van stralingswarmte. Het verwarmt niet de lucht, maar de objecten in de kamer. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en zijn er geen koude plekken in de kamer. Het is een energiezuinige optie die minder stof en allergenen in de lucht verspreidt dan convectieverwarming.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en pompt deze de kamer in. Het is een zeer energiezuinige optie, maar het kan duur zijn om te installeren. Het werkt het beste in goed geïsoleerde huizen in mildere klimaten.

Elektrische vloerverwarming

Dit systeem werkt door middel van elektrische kabels of matten die onder de vloer zijn geïnstalleerd. Het is een energiezuinige optie en zorgt voor een comfortabele warmte in de kamer. Het kan echter duur zijn om te installeren en kan veel tijd vergen om op te warmen.

Door deze verschillende opties te vergelijken, kun je de beste keuze maken voor jouw specifieke situatie. Overweeg factoren zoals kosten, energiezuinigheid en comfort om de juiste beslissing te nemen.

FAQ

Wat zijn de kosten van het gebruik van infrarood verwarmingssystemen?

De kosten van het gebruik van infrarood verwarmingssystemen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte en het aantal verwarmingselementen dat je gebruikt. Over het algemeen zijn de elektriciteitskosten voor infrarood verwarming echter vergelijkbaar met die van andere verwarmingssystemen.

Hoe efficiënt zijn infrarood verwarmingssystemen in termen van energierendement?

Infrarood verwarmingssystemen zijn over het algemeen zeer efficiënt in het omzetten van elektriciteit naar warmte. Ze kunnen een hoog energierendement bereiken doordat ze direct warmte afgeven aan objecten en mensen in de ruimte, in plaats van de lucht te verwarmen.

Wat zijn de elektriciteitskosten van infrarood verwarming?

De elektriciteitskosten van infrarood verwarming zijn afhankelijk van het vermogen van het verwarmingssysteem en de prijs van elektriciteit in jouw regio. Over het algemeen zijn de kosten vergelijkbaar met die van andere elektrische verwarmingssystemen.

Hoeveel kosten infraroodpanelen gemiddeld?

De prijzen van infraroodpanelen variëren afhankelijk van het merk, het vermogen en het type paneel dat je kiest. Gemiddeld genomen variëren de kosten van infraroodpanelen tussen de €100 en €500 per paneel.

Wat zijn de kosten van elektrische verwarmingssystemen in het algemeen?

De kosten van elektrische verwarmingssystemen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type systeem dat je kiest. Sommige systemen, zoals infrarood verwarming, zijn mogelijk duurder in aanschaf, maar kunnen op lange termijn kosten besparen vanwege hun energiezuinigheid.

Wat zijn de voordelen van energiezuinige verwarmingssystemen, zoals infrarood verwarming?

Energiezuinige verwarmingssystemen, zoals infrarood verwarming, bieden verschillende voordelen. Ze kunnen helpen om energiekosten te verlagen, zijn milieuvriendelijk en zorgen voor een gelijkmatige warmteverspreiding in de ruimte.

Wat zijn de gemiddelde prijzen van infraroodverwarmingssystemen?

De gemiddelde prijzen van infraroodverwarmingssystemen variëren afhankelijk van het vermogen en het aantal verwarmingselementen dat je nodig hebt. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, inclusief installatie.

Hoe kan ik besparen met infraroodverwarming?

Om te besparen met infraroodverwarming kun je ervoor zorgen dat je de verwarming alleen in gebruik hebt wanneer je de ruimte daadwerkelijk gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om de ruimte goed te isoleren en te zorgen voor voldoende ventilatie om de warmte efficiënt te verspreiden.

Wat zijn de verschillen tussen verschillende elektrische verwarmingssystemen?

Verschillende elektrische verwarmingssystemen hebben verschillende kenmerken en prijzen. Infrarood verwarming staat bekend om zijn efficiëntie en gelijkmatige warmteverspreiding, terwijl andere systemen, zoals convectieverwarming, kunnen zorgen voor snellere opwarming van de lucht in de ruimte.