Wat is een Monstera deliciosa (Gatenplant)? Ontdek het hier!

Wat is een Monstera deliciosa (Gatenplant)

De Monstera deliciosa, ook wel bekend als de Gatenplant, is een populaire kamerplant vanwege zijn unieke en opvallende uiterlijk. Deze plant staat niet alleen mooi in je interieur, maar heeft ook luchtzuiverende eigenschappen. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over deze bijzondere plant, inclusief verzorging, kenmerken en nog veel meer.

Belangrijkste Punten:

 • De Monstera deliciosa, ook wel bekend als de Gatenplant, is een populaire kamerplant met een uniek uiterlijk.
 • Deze plant heeft niet alleen decoratieve eigenschappen, maar kan ook bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in huis.
 • Leer meer over de verzorging, kenmerken en hoe je deze plant kunt vermeerderen door middel van stekken.
 • Ontdek waar je een Monstera deliciosa kunt kopen en waar je op moet letten bij het selecteren van een gezonde plant.
 • Met handige tips en tricks kun je ervoor zorgen dat jouw Monstera deliciosa gezond en gelukkig blijft.

Kenmerken van de Monstera deliciosa

De Monstera deliciosa is een opvallende kamerplant die bekend staat om zijn bladeren met gaten. Deze plant groeit van oorsprong in de tropische regenwouden van Centraal- en Zuid-Amerika en kan zowel hoog als breed worden.

De bladeren van de Monstera deliciosa zijn groot, glanzend en hebben opvallende insnijdingen. Deze insnijdingen bevatten grote gaten of spleten die deze plant zijn bijnaam “Gatenplant” hebben gegeven. Dit unieke kenmerk ontstaat doordat de plant zich aanpast aan zijn omgeving en op zoek gaat naar meer licht. Door de bladeren in te snijden, kan de plant meer zonlicht opvangen en op die manier groeien en overleven.

Andere kenmerken:

 • De Monstera deliciosa kan zowel klimmen als hangen, afhankelijk van de omgeving waarin deze wordt geplaatst.
 • De plant kan tot 20 meter hoog worden, maar binnenshuis groeit deze meestal niet hoger dan 2 à 3 meter.
 • De Monstera deliciosa kan bloeien en vruchten dragen, maar dit gebeurt zelden binnenshuis.
 • De plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen, waarmee het de luchtkwaliteit in huis kan verbeteren.

De Monstera deliciosa is een prachtige kamerplant en kan een geweldige aanvulling zijn op elk interieur. Leer meer over de verzorging van deze plant in de volgende sectie.

Verzorging van de Monstera deliciosa

De Monstera deliciosa is een relatief eenvoudige plant om te verzorgen, maar het is nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant de juiste standplaats, water en licht krijgt om te kunnen gedijen. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van je Monstera deliciosa:

Standplaats

Zet je Monstera deliciosa op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. De plant kan ook overleven op een schaduwrijke plek, maar zal dan minder snel groeien en minder bladeren produceren. Zorg er ook voor dat de plant niet op een tochtige plek staat.

Water geven

Geef je Monstera deliciosa regelmatig water, maar vermijd dat de wortels in het water blijven staan. Laat de bovenste laag van de aarde tussen de gietbeurten in licht opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Dit voorkomt dat de wortels gaan rotten.

Lichtbehoefte

De Monstera deliciosa heeft behoefte aan helder, indirect licht om te groeien. Als je merkt dat je plant te weinig licht krijgt, kan dit leiden tot een mindere groei en minder gaten in de bladeren. Als je plant te veel licht krijgt, kan dit schade aan de bladeren veroorzaken. Probeer te zorgen voor een goede balans tussen licht en schaduw.

verzorging van de Monstera deliciosa

“Zet je Monstera deliciosa op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.”

Het is altijd goed om de bladeren van je Monstera deliciosa schoon te houden. Dit kun je doen door zachtjes met een doek of spons over de bladeren te wrijven. Zo blijft de plant gezond en glanzend.

Als je deze tips opvolgt, zal je Monstera deliciosa je jarenlang plezier geven. Vergeet niet om regelmatig te controleren op ongedierte en de plant bij te mesten tijdens het groeiseizoen.

Luchtzuiverende eigenschappen van de Monstera deliciosa

Wist je dat de Monstera deliciosa niet alleen een mooie toevoeging is aan je interieur, maar ook luchtzuiverende eigenschappen heeft? Deze kamerplant is een van de meest effectieve luchtzuiverende planten en kan helpen om schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen.

Uit onderzoek blijkt dat de Monstera deliciosa in staat is om schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen uit de lucht te filteren. Dit maakt het een ideale plant voor in huis, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën of last hebben van luchtwegproblemen.

Naast het zuiveren van de lucht, kan de Monstera deliciosa ook helpen om de luchtvochtigheid in huis te reguleren. Dit is vooral handig tijdens de droge wintermaanden wanneer de luchtvochtigheid laag kan zijn. De plant zorgt voor een gezonde luchtvochtigheid en kan zo helpen om ademhalingsproblemen te verminderen en je huid gehydrateerd te houden.

Overweeg dus zeker om een Monstera deliciosa aan te schaffen als je op zoek bent naar een mooie én gezonde toevoeging aan je interieur!

Monstera deliciosa kopen

Ben je op zoek naar een Monstera deliciosa om aan je plantencollectie toe te voegen? Er zijn verschillende opties om deze plant te kopen, zowel online als in fysieke winkels.

Online winkels zoals Bol.com en Plantje.nl bieden een breed scala aan Monstera deliciosa planten in verschillende maten en prijsklassen. Als je liever persoonlijk wilt winkelen, kun je ook naar een lokale kwekerij of tuincentrum gaan.

Winkel Prijs Verzendkosten
Bol.com €20 – €100 Gratis verzending vanaf €20
Plantje.nl €15 – €70 €6,95
Lokale kwekerij/tuincentrum Varieert N.v.t.

Houd er rekening mee dat de prijzen en verzendkosten kunnen verschillen per winkel en per locatie. Het is ook belangrijk om te controleren of de plant gezond is en vrij is van plagen voordat je hem koopt.

Of je nu online of in de winkel koopt, het is belangrijk om een gezonde plant te kiezen. Kijk naar de bladeren, stengels en wortels van de plant om te zien of er geen tekenen zijn van ziekte of plagen. Kies ook een plant die past bij de grootte van je ruimte en je budget.

Monstera deliciosa kopen

Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken bij het kopen van een Monstera deliciosa, en hopelijk vind je de perfecte plant voor jouw interieur!

Monstera deliciosa stekken

Heb je een gezonde en volgroeide Monstera deliciosa en wil je nog een andere plant? Overweeg dan om stekken te nemen! Hieronder lees je hoe dat moet.

Wat heb je nodig?

 • Een gezonde Monstera deliciosa plant
 • Scherpe, steriele snoeischaar
 • Gewortelde pot of vaas gevuld met water

Stappenplan

 1. Zoek een tak die minstens één luchtwortel heeft. Dit is een wortel die bovenop de stam groeit en eruitziet als een long, grijs-achtig sliertje.
 2. Knip de tak af met een schone snoeischaar, zo dicht mogelijk bij de luchtwortel.
 3. Vul een vaas of pot met water en plaats de tak erin met de luchtwortel onder water. Zorg ervoor dat de rest van de tak niet in het water zit.
 4. Zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
 5. Na ongeveer twee weken zullen er wortels groeien vanuit de luchtwortel. Laat de plant nog een week in het water staan zodat de wortels goed kunnen groeien.
 6. Wanneer de wortels ongeveer 5 cm lang zijn, kun je de stek overplanten in potgrond. Zet de pot op een warme, lichte plek, maar nog steeds niet in direct zonlicht.
 7. Geef de nieuwe plant regelmatig water en verzorg hem op dezelfde manier als de oude plant.

Tip: Als je meer dan één stek wilt nemen, herhaal dan de bovenstaande stappen met verschillende takken.

“Het is belangrijk om een gezonde plant te kiezen voordat je gaat stekken. Een plant die ziek is, zal ook ziekte verspreiden naar de nieuwe stekken.”

Tips en tricks voor de Monstera deliciosa

De Monstera deliciosa is een prachtige plant die elke kamer kan opfleuren. Om ervoor te zorgen dat jouw gatenplant gezond blijft, zijn er enkele verzorgingstips waar je op moet letten.

1. Standplaats

De Monstera deliciosa heeft veel licht nodig, maar moet worden beschermd tegen direct zonlicht. Plaats de plant dus in een lichte kamer, maar niet in de felle zon.

2. Water geven

Geef de plant regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te vochtig wordt. Laat de bovenste laag van de grond tussen waterbeurten in drogen voordat je opnieuw water geeft.

3. Voeding

Geef je Monstera deliciosa elke twee weken plantenvoeding tijdens de groeiperiode (lente en zomer). In de herfst en winter is één keer per maand voldoende.

4. Snoeien

Om de plant gezond en vol te houden, is het soms nodig om te snoeien. Verwijder dode bladeren en snoei lange stengels om de plant voller te laten groeien.

5. Ondersteuning

De Monstera deliciosa kan groot worden en heeft soms ondersteuning nodig. Gebruik een stok of rekje om de plant te ondersteunen en te voorkomen dat de bladeren gaan hangen.

Volg deze eenvoudige verzorgingstips en je Monstera deliciosa zal gezond en gelukkig zijn.

Veelgestelde vragen over de Monstera deliciosa

Heb je nog meer vragen over de Monstera deliciosa? Hier zijn enkele antwoorden op veelgestelde vragen:

Hoe vaak moet ik mijn Monstera deliciosa water geven?

De Monstera deliciosa heeft ongeveer eens per week water nodig. Het is belangrijk om te controleren of de bovenste laag van de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot en andere problemen.

Kan de Monstera deliciosa goed groeien in de schaduw?

De Monstera deliciosa kan in de schaduw groeien, maar het heeft wel wat licht nodig om gezond te blijven. Het is het beste om de plant op een heldere locatie te plaatsen met indirect zonlicht.

Welke soorten potgrond zijn het beste voor de Monstera deliciosa?

De Monstera deliciosa heeft goed doorlatende potgrond nodig die rijk is aan voedingsstoffen. Mix voor kamerplanten of potgrond voor palmbomen kan goed werken. Het is belangrijk dat de grond niet te dicht wordt en dat het overtollige water goed kan weglopen.

Hoe groot kan een Monstera deliciosa worden?

Een volwassen Monstera deliciosa kan tot wel 3 meter hoog worden. Het is belangrijk om te weten dat de plant langzaam groeit en dat het enkele jaren kan duren voordat de plant zijn volledige hoogte bereikt.

Welke temperatuur is ideaal voor de Monstera deliciosa?

De Monstera deliciosa gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan tocht of extreme temperaturen.

Waarom worden de bladeren van mijn Monstera deliciosa geel?

Gele bladeren kunnen duiden op te veel water geven, te weinig water geven, te weinig licht of een gebrek aan voedingsstoffen. Controleer of je de plant op de juiste manier verzorgt en pas indien nodig je verzorgingsroutine aan.

Hoe vaak moet ik mijn Monstera deliciosa bemesten?

Het wordt aanbevolen om de Monstera deliciosa eens per maand te bemesten tijdens de lente- en zomermaanden wanneer de plant actief groeit. Gebruik een evenwichtige meststof voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking.

FAQ

Wat is een Monstera deliciosa (Gatenplant)?

De Monstera deliciosa, ook wel bekend als de Gatenplant, is een populaire kamerplant met opvallende bladeren met gaten. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over deze plant!

Wat zijn de kenmerken van de Monstera deliciosa?

De Monstera deliciosa staat bekend om zijn bladeren met gaten, wat een unieke eigenschap is. Deze plant kan groot worden en heeft een klimhulp nodig om te groeien. Ontdek meer over de kenmerken van deze bijzondere plant.

Hoe verzorg ik een Monstera deliciosa?

De Monstera deliciosa heeft een ideale standplaats, regelmatige bewatering en specifieke lichtbehoeften. Leer meer over de verzorging van deze plant en hoe je ervoor kunt zorgen dat hij floreert.

Heeft de Monstera deliciosa luchtzuiverende eigenschappen?

Ja, naast zijn decoratieve waarde heeft de Monstera deliciosa ook luchtzuiverende eigenschappen. Ontdek hoe deze plant de luchtkwaliteit in je huis kan verbeteren.

Waar kan ik een Monstera deliciosa kopen?

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een Monstera deliciosa, kun je terecht bij diverse tuincentra, bloemenwinkels en online plantenwinkels. Let bij het kopen op de gezondheid van de plant.

Hoe kan ik een Monstera deliciosa stekken?

Het vermeerderen van een Monstera deliciosa kan door middel van stekken. Leer stap voor stap hoe je succesvol nieuwe planten kunt kweken uit je bestaande exemplaar.

Heb je tips voor de verzorging van de Monstera deliciosa?

Ja, we hebben handige tips en tricks verzameld om je Monstera deliciosa gezond en gelukkig te houden. Leer hoe je problemen kunt voorkomen en de groei van je plant kunt stimuleren.

Welke veelgestelde vragen zijn er over de Monstera deliciosa?

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de Monstera deliciosa. Leer meer over specifieke verzorgingsbehoeften, veelvoorkomende problemen en nog veel meer.