Wat is een Alocasia macrorrhizos (Reuzentaro)

Wat is een Alocasia macrorrhizos (Reuzentaro)

Als je op zoek bent naar een opvallende plant voor in huis, dan is de Alocasia macrorrhizos, ook wel bekend als de Reuzentaro, zeker het overwegen waard. Deze plant heeft grote bladeren en een unieke uitstraling die zeker de aandacht zal trekken.

Maar wat is een Alocasia macrorrhizos precies? Deze plant is een soort van de Alocasia familie en heeft zijn oorsprong in de tropische regio’s van Azië. Het staat bekend om zijn grote, hartvormige bladeren en zijn opvallende stengels die lijken op bamboe. De plant kan tot wel 2,5 meter hoog worden en is daarom zeer geschikt als eyecatcher in een grote ruimte.

Als je meer wilt weten over deze bijzondere plant, lees dan verder en ontdek alles over de kenmerken, verzorging en groei van de Alocasia macrorrhizos.

Belangrijkste Punten:

 • De Alocasia macrorrhizos is ook bekend als de Reuzentaro.
 • De plant heeft grote, hartvormige bladeren en opvallende stengels.
 • Het is een tropische plant die oorspronkelijk uit Azië komt.
 • Het kan tot wel 2,5 meter hoog worden en is daarom zeer geschikt als eyecatcher in een grote ruimte.
 • Lees verder om meer te weten te komen over de kenmerken, verzorging en groei van de Alocasia macrorrhizos.

Plantensoort Alocasia macrorrhizos

De Alocasia macrorrhizos is een plantensoort die behoort tot de familie van de Araceae, ook wel bekend als Aronskelkfamilie. De plant wordt ook wel Reuzentaro genoemd en is afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. De Alocasia macrorrhizos kan een hoogte bereiken van wel 4 meter en staat bekend om zijn grote, opvallende bladeren.

Het blad van de Alocasia macrorrhizos is opvallend groot en kan wel een lengte van 1,5 meter bereiken. De bladeren zijn pijlvormig en hebben een puntige top. De kleur van het blad kan variëren van donkergroen tot lichtgroen en soms zelfs zwart.

Er zijn verschillende variëteiten van de Alocasia macrorrhizos, waaronder de ‘Variegata’ en de ‘Black Stem’. De ‘Variegata’ heeft een opvallend gevlamd blad met witte en groene strepen, terwijl de ‘Black Stem’ een donkere steel heeft en grotere bladeren dan de standaard Alocasia macrorrhizos.

De Alocasia macrorrhizos is een geliefde plant vanwege zijn opvallende verschijning en kan een echte blikvanger zijn in elk interieur.

Alocasia macrorrhizos verzorging

De Alocasia macrorrhizos, ook wel bekend als de Reuzentaro, is een plant die wat extra verzorging nodig heeft. Met de juiste verzorging kan deze plant echt floreren en een opvallende toevoeging zijn aan je interieur. Hieronder vind je enkele handige tips voor het verzorgen van je Alocasia macrorrhizos.

Bewatering

Een van de belangrijkste aspecten van het verzorgen van een Alocasia macrorrhizos is het bewateren van de plant. Deze plant gedijt goed in vochtige grond, maar het is belangrijk om een teveel aan water te vermijden, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Het is aanbevolen om je plant ongeveer eenmaal per week water te geven. Controleer de grond regelmatig met je vinger om er zeker van te zijn dat deze vochtig genoeg is.

Alocasia macrorrhizos verzorging

Licht en temperatuur

De Alocasia macrorrhizos heeft veel licht nodig om te kunnen groeien, maar moet wel worden beschermd tegen direct zonlicht. Zet je plant op een locatie waar deze wel wat licht krijgt, maar niet direct in de zon staat. De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 22 graden Celsius. Zorg er ook voor dat de plant niet op een tochtige locatie staat, omdat dit kan leiden tot bladverlies.

Bemesting

Om je Alocasia macrorrhizos gezond te houden, is het belangrijk om de plant regelmatig te bemesten. Dit kun je het beste doen tijdens het groeiseizoen, van maart tot en met september. Gebruik hiervoor een vloeibare meststof die speciaal is ontwikkeld voor kamerplanten. Lees altijd goed de instructies op de verpakking voordat je begint met bemesten.

Verpotten

De Alocasia macrorrhizos groeit snel en heeft daarom regelmatig een grotere pot nodig. Het is aanbevolen om je plant elke 1-2 jaar te verpotten, afhankelijk van hoe snel deze groeit. Zorg er bij het verpotten voor dat je de plant niet te diep plant en dat de wortels niet beschadigd raken.

Pestschade

Helaas is de Alocasia macrorrhizos vatbaar voor bepaalde plagen, zoals spint en trips. Controleer je plant regelmatig op tekenen van pestschade, zoals verkleuring van het blad en spinnenwebben. Als je pestschade opmerkt, behandelen met een geschikte insecticide.

Alocasia macrorrhizos kopen

Ben je geïnteresseerd in het kopen van een Alocasia macrorrhizos (Reuzentaro)? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om deze plant aan te schaffen. Hieronder hebben we een aantal opties voor je op een rijtje gezet:

Waar kun je Alocasia macrorrhizos kopen? Prijs Verzendkosten Extra informatie
Kwekerij Vanaf €15,- €6,- Vers aanbod, mogelijkheid om plant eerst te bekijken
Online plantenwinkel Vanaf €20,- Gratis verzending vanaf €50,- Uitgebreid assortiment, gemakkelijk online te bestellen
Tuincentrum Vanaf €10,- Beperkt aanbod, mogelijkheid om plant eerst te bekijken

Wanneer je ervoor kiest om een Alocasia macrorrhizos online te bestellen, is het belangrijk om rekening te houden met de verzendkosten en de leveringsvoorwaarden. Zorg ervoor dat je de algemene voorwaarden van de verkoper goed doorleest en dat je weet wat je kunt verwachten qua levertijd en retourbeleid.

Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor een verkoper die gespecialiseerd is in het kweken van Alocasia macrorrhizos, zodat je zeker weet dat je een gezonde en kwalitatieve plant ontvangt. Informeer ook naar de verzorgingsinstructies van de plant, zodat je de juiste omstandigheden kunt creëren voor een gezonde groei van je Alocasia macrorrhizos.

Alocasia macrorrhizos planten

Als je een mooie Alocasia macrorrhizos hebt aangeschaft, is het tijd om deze te planten. Volg deze eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat je plant goed groeit:

 1. Kies een pot die groot genoeg is voor de wortelkluit en zorg ervoor dat de pot een drainagegat heeft.
 2. Vul de bodem van de pot met een laagje grind of kleikorrels voor een betere drainage.
 3. Vul de pot met potgrond tot ongeveer 2/3 van de pot.
 4. Maak een gat in het midden van de potgrond waar je de plant gaat plaatsen.
 5. Haal de plant voorzichtig uit zijn oude pot en maak de wortels los. Dit voorkomt wortelbinding en bevordert groei.
 6. Plaats de plant in het gat en vul de rest van de pot met potgrond tot ongeveer 2 cm onder de rand van de pot.
 7. Druk de potgrond stevig aan en geef de plant water.

Plaats de pot op een warme, lichte plek zonder direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Laat de pot niet in een laagje water staan om wortelrot te voorkomen.

Tips: Je kunt de plant in het voorjaar verpotten als het uit zijn oude pot groeit. Gebruik een pot die slechts 5 cm groter is dan de oude pot om ervoor te zorgen dat de plant niet te veel ruimte heeft.

Alocasia macrorrhizos planten

Alocasia macrorrhizos stekken

Als je je Alocasia macrorrhizos wilt vermeerderen, kun je dat doen door middel van stekken. Dit is een vrij eenvoudig proces, maar het vergt wel wat inspanning en geduld. Hieronder vind je de stappen die je moet volgen:

 1. Begin met het selecteren van een gezonde, volgroeide Alocasia macrorrhizos plant om stekken van te maken.
 2. Gebruik een schone, scherpe mes of snoeischaar om een stek af te snijden. De stek moet minstens één blad hebben en ongeveer 10-15 cm lang zijn.
 3. Verwijder de onderste bladeren van de stek, zodat er ongeveer 5 cm aan bladstengel overblijft.
 4. Vul een pot met verse potgrond en steek de stek erin. Zorg ervoor dat de grond vochtig is.
 5. Bedek de pot met een doorzichtige plastic zak om vocht vast te houden en de stek te beschermen tegen direct zonlicht. Plaats de pot op een warme, lichte plek.
 6. Geef de stek regelmatig water en verwijder de zak een paar uur per dag om wat ventilatie mogelijk te maken.
 7. Binnen enkele weken zou je moeten zien dat er nieuwe groei ontstaat.
 8. Zodra de stek volgroeid is, kun je deze overplanten in een grotere pot met verse potgrond.

Het is belangrijk op te merken dat niet elke stek succesvol zal zijn, maar met deze methode kun je het beste resultaat behalen. Met een beetje geduld en toewijding kun je al snel genieten van meerdere Alocasia macrorrhizos planten in je huis of tuin.

Groei van Alocasia macrorrhizos in tropische omstandigheden

Als tropische plant gedijt de Alocasia macrorrhizos het best in vochtige en warme omstandigheden. Het is daarom van belang om de plant in een tropische omgeving te plaatsen voor een optimale groei.

Temperatuur

De ideale temperatuur voor de groei van de Alocasia macrorrhizos ligt tussen de 20 en 30 graden Celsius. Bij hogere temperaturen kan de plant snel uitdrogen, terwijl lagere temperaturen de groei kunnen belemmeren.

Licht

De Alocasia macrorrhizos heeft voldoende licht nodig om te groeien, maar het is belangrijk om direct zonlicht te vermijden. Plaats de plant daarom op een plek waar het zonlicht gefilterd wordt, bijvoorbeeld naast een raam met een gordijn.

Water en luchtvochtigheid

De Alocasia macrorrhizos heeft regelmatig water nodig, vooral in een droge omgeving. Zorg daarom voor voldoende luchtvochtigheid in de ruimte door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om de plant regelmatig te besproeien met water, vooral bij warme temperaturen.

Houd rekening met deze factoren en zorg voor een tropische omgeving voor een gezonde groei van je Alocasia macrorrhizos.

FAQ

Wat is een Alocasia macrorrhizos (Reuzentaro)?

Een Alocasia macrorrhizos, ook wel bekend als Reuzentaro, is een tropische plant met grote, opvallende bladeren. Het is een populaire kamerplant vanwege zijn unieke uiterlijk.

Wat zijn de kenmerken van een Alocasia macrorrhizos?

Een Alocasia macrorrhizos heeft grote, hartvormige bladeren die vaak een opvallende tekening hebben. De plant kan een indrukwekkende hoogte bereiken en gedijt goed in een warme en vochtige omgeving.

Waarom wordt een Alocasia macrorrhizos ook wel Reuzentaro genoemd?

De naam Reuzentaro verwijst naar de gelijkenis van de bladeren van de Alocasia macrorrhizos met de bladeren van de Taro plant. Beide planten behoren tot dezelfde familie, Araceae.

Hoe moet ik een Alocasia macrorrhizos verzorgen?

Een Alocasia macrorrhizos heeft veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat. Het is ook belangrijk om de bladeren regelmatig te besproeien om de luchtvochtigheid te verhogen.

Waar kan ik een Alocasia macrorrhizos kopen?

Je kunt een Alocasia macrorrhizos kopen bij tuincentra, bloemenwinkels of online plantenwinkels. Zorg ervoor dat je een gezonde plant kiest met stevige bladeren en wortels.

Hoe plant ik een Alocasia macrorrhizos?

Bij het planten van een Alocasia macrorrhizos, zorg voor een goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Plaats de plant in een pot die groot genoeg is om de wortels ruimte te geven om te groeien. Zorg ervoor dat de wortels bedekt zijn met aarde.

Hoe kan ik een Alocasia macrorrhizos vermeerderen?

Een Alocasia macrorrhizos kan worden vermeerderd door middel van stekken. Snijd een gezonde stengel met blad af en plaats deze in water of vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de stek voldoende licht en warmte krijgt om te groeien.

Hoe groeit een Alocasia macrorrhizos in tropische omstandigheden?

Een Alocasia macrorrhizos gedijt goed in tropische omstandigheden. Zorg voor een warme en vochtige omgeving met voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Regelmatig besproeien en een goede luchtvochtigheid zijn ook belangrijk voor een gezonde groei.