Ontdek het Prachtige Rubenshuis in Antwerpen – Culturele Schat

Rubenshuis in Antwerpen

De Oorsprong van het Rubenshuis in Antwerpen

Het Rubenshuis in Antwerpen is een van de meest kenmerkende musea van België en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Het museum is gevestigd in het voormalige woonhuis en atelier van de beroemde barokschilder Peter Paul Rubens. Het is een prachtig voorbeeld van de Vlaamse architectuur uit de 17e eeuw. Het adres van het Rubenshuis is Wapper 9-11, 2000 Antwerpen.

Peter Paul Rubens kocht het pand in 1610 en liet het verbouwen tot zijn woonhuis annex atelier. Het Rubenshuis is een van de weinige overgebleven panden in Antwerpen uit de 17e eeuw. Het is een ware schatkamer van barokke kunst en architectuur.

De kenmerkende architectuur van het Rubenshuis is te zien in de prachtige gevel met de barokke pilasters en zuilen. Het interieur van het museum is even indrukwekkend met prachtig bewaarde 17e-eeuwse kamers, sierlijke plafonds en monumentale trap. Het Rubenshuis is een unieke mix van woonhuis, atelier en kunstgalerie.

De Meesterwerken in het Rubenshuis

Het Rubenshuis is niet alleen bekend om zijn architectonische schoonheid, maar ook om de fantastische kunstwerken die er te zien zijn. Als bezoeker van het museum heb je de kans om enkele van de meest prachtige schilderijen van Peter Paul Rubens te zien, evenals werken van andere Vlaamse meesters.

Er zijn altijd verschillende tentoonstellingen gaande in het museum, waarbij de werken van Rubens en zijn tijdgenoten op verschillende manieren worden gepresenteerd. Zo waren er eerder tentoonstellingen gericht op Rubens en zijn invloed op andere schilders, terwijl andere exposities zich richtten op de iconografie van zijn werk.

Tentoonstelling Periode
Rubens als diplomaat 1 juli 2021 – 3 oktober 2021
De reis om de wereld in de kunst van Rubens 14 oktober 2021 – 13 februari 2022
De kunst van het tekenen – Rubens en zijn tijdgenoten 17 februari 2022 – 15 mei 2022

Naast de tentoonstellingen heeft het Rubenshuis ook een vaste collectie schilderijen van Rubens en andere Vlaamse meesters. Enkele van de bekendste werken in de collectie zijn:

  • De Kruisafneming
  • Het aardse paradijs
  • Sint-Adrianus
  • Zelfportret met Isabella Brant

Deze werken laten het vakmanschap van Rubens zien en zijn nog steeds inspirerend voor veel kunstenaars van vandaag. In het museum krijg je de kans om deze werken van dichtbij te bekijken en meer te weten te komen over de context waarin ze werden gemaakt.

Rubenshuis - Vlaamse schilderkunst tentoongesteld

Openingstijden en Tickets

Als je van plan bent om het Rubenshuis te bezoeken, is het van belang om op de hoogte te zijn van de openingstijden en de mogelijkheden om tickets te kopen. Hieronder vind je alle praktische informatie die je nodig hebt.

Openingstijden

Dagen Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 – 17:00 uur
Maandag Gesloten

Houd er rekening mee dat het Rubenshuis op sommige feestdagen gesloten kan zijn of aangepaste openingstijden kan hebben.

Tickets

Om wachtrijen te vermijden en zeker te zijn van toegang tot het Rubenshuis, is het raadzaam om tickets vooraf online te kopen via de officiële website van het museum. Hiermee voorkom je niet alleen lange wachttijden, maar kun je ook profiteren van eventuele kortingen of speciale aanbiedingen.

De prijzen voor tickets variëren, afhankelijk van de leeftijdsgroep en de gekozen formule. Hieronder vind je de standaardtarieven:

  • Volwassenen: €10
  • Senioren en studenten: €8
  • Jongeren (tussen 12 en 25 jaar): €3
  • Kinderen (jonger dan 12 jaar): gratis

Let op: de toegang tot het Rubenshuis is gratis op de eerste woensdag van elke maand.

Zorg ervoor dat je je e-ticket of geprinte ticket meeneemt naar het museum, samen met een geldig identiteitsbewijs.

Het Rubenshuis verwelkomt graag bezoekers van over de hele wereld. Indien gewenst, kan je audiogidsen en rondleidingen boeken om je bezoek nog boeiender te maken.

Andere Kunstbezienswaardigheden in Antwerpen

Naast het Rubenshuis heeft Antwerpen nog veel meer te bieden op het gebied van kunst en cultuur. Hieronder vind je enkele andere kunstbezienswaardigheden in Antwerpen die je niet mag missen:

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA)

Het M HKA is een museum voor hedendaagse kunst en bevindt zich in het hart van Antwerpen. Het museum toont werken van Belgische en internationale kunstenaars van de jaren ’70 tot vandaag. Het M HKA heeft een grote collectie Belgische kunst, maar organiseert ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is een van de oudste musea van het land en heeft een uitgebreide collectie Vlaamse schilderkunst. Het museum heeft werken van oude meesters zoals Rubens en Van Dyck, maar ook van moderne kunstenaars zoals Magritte en Delvaux.

Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus is gelegen in het oude centrum van Antwerpen en is het enige museum ter wereld dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de boekdrukkunst en heeft een uitgebreide collectie boeken, gravures en drukpersen. Het museum is gevestigd in het voormalige woonhuis en drukkerij van de familie Plantin-Moretus.

Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum vertelt het verhaal van de miljoenen Europese emigranten die in de 19e en 20e eeuw met de Red Star Line naar Amerika reisden. Het museum is gelegen in het voormalige gebouw van de rederij en heeft een indrukwekkende collectie objecten en documenten die het verhaal van de emigratie tot leven brengen.

Antwerpen Museum App

Als je meer wilt ontdekken over de geschiedenis en cultuur van Antwerpen, download dan de Antwerpen Museum App. Deze app begeleidt je door Antwerpen en vertelt je alles over de verschillende historische en culturele bezienswaardigheden in de stad.

kunst in Antwerpen

Tips voor een Succesvol Bezoek aan het Rubenshuis

Het Rubenshuis is een van de meest populaire bestemmingen voor kunstliefhebbers die Antwerpen bezoeken. Om je bezoek aan dit museum zo aangenaam mogelijk te maken, hebben we enkele handige tips voor je op een rijtje gezet.

Plan je Bezoek

Een goede planning is essentieel voor een succesvol bezoek aan het Rubenshuis. Bekijk vooraf de openingstijden en kies een rustig moment om het museum te bezoeken. Het Rubenshuis kan namelijk erg druk zijn en wat planning kan zorgen voor een aangenamer bezoek. Probeer ook je route te plannen, zodat je geen belangrijke kunstwerken mist.

Reserveer je Tickets

Om lange wachtrijen te vermijden, is het aan te raden om je tickets van tevoren te reserveren. Op die manier ben je verzekerd van toegang en hoef je niet in de rij te staan voor kaartjes.

Neem je Tijd

Het Rubenshuis heeft zoveel te bieden dat je jezelf echt de tijd moet gunnen om alles te kunnen zien. Neem rustig de tijd om de kunstwerken te bekijken en te bewonderen. Maak gebruik van de audio-gids om meer te weten te komen over de verschillende exposities.

Vermijd Drukke Tijden

Het Rubenshuis kan soms erg druk zijn, vooral tijdens de piekuren. Vermijd de drukte door vroeg op de dag of later op de middag te komen. Het museum is ook minder druk op doordeweekse dagen.

Eet en Drink iets voor of na je Bezoek

Het Rubenshuis heeft geen café of restaurant, dus zorg ervoor dat je voor of na je bezoek iets te eten of te drinken hebt. In de buurt van het museum zijn er tal van cafés en restaurants waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Met deze tips in het achterhoofd, ben je klaar voor een geslaagd bezoek aan het Rubenshuis in Antwerpen. Geniet van de prachtige kunstwerken en de unieke sfeer van dit bijzondere museum.

FAQ

Wat is de oorsprong van het Rubenshuis in Antwerpen?

Het Rubenshuis is het voormalige woon- en werkplek van de beroemde Vlaamse kunstschilder Peter Paul Rubens. Het gebouw is ontworpen in een unieke architecturale stijl en bevindt zich op het adres Wapper 9-11 in Antwerpen.

Welke meesterwerken zijn te bewonderen in het Rubenshuis?

Het Rubenshuis herbergt een indrukwekkende collectie kunstwerken van Peter Paul Rubens, waaronder bekende werken zoals “De Vereniging van de Schuttersgilden van Sint-Joris” en “De Kruisoprichting”. Daarnaast vinden er regelmatig wisselende tentoonstellingen plaats die andere aspecten van Rubens’ werk belichten.

Wat zijn de openingstijden van het Rubenshuis en hoe koop ik tickets?

Het Rubenshuis is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10:00 uur tot 17:00 uur. Je kunt tickets kopen aan de kassa van het museum of online via de officiële website. Het wordt aanbevolen om vooraf tickets te reserveren, omdat het museum erg populair is en er beperkte capaciteit is.

Zijn er nog andere kunstbezienswaardigheden in Antwerpen?

Naast het Rubenshuis zijn er nog veel meer interessante kunstbezienswaardigheden te ontdekken in Antwerpen. Enkele suggesties zijn het Museum voor Schone Kunsten, het ModeMuseum, en het Museum Plantin-Moretus, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

Heb je tips voor een succesvol bezoek aan het Rubenshuis?

Ja, zorg ervoor dat je je bezoek aan het Rubenshuis van tevoren plant, vooral als je tijdens drukke periodes wilt gaan. Het is ook een goed idee om de route naar het museum vooraf te bekijken en rekening te houden met eventuele renovaties of wegwerkzaamheden. Daarnaast raden we aan om de kunst op je eigen tempo te ervaren en te genieten van de rustige sfeer van het museum.