Ontdek het Geheim: Wat is Kattenkruid en Waarom Katten ervan Houden

Wat is kattenkruid

Heb je je ooit afgevraagd waarom katten zo dol zijn op kattenkruid? Wat is kattenkruid eigenlijk en waarom wordt het zoveel gebruikt? In deze sectie gaan we dieper in op wat kattenkruid precies is en waarom katten er zo gek op zijn. We bespreken de voordelen en toepassingen van kattenkruid en onderzoeken de medicinale eigenschappen ervan. Zo kun je alles leren over dit fascinerende kruid en hoe je het kunt gebruiken om je katten te verwennen!

Belangrijkste punten

 • Wat is kattenkruid en waarom zijn katten er zo dol op?
 • De voordelen en toepassingen van kattenkruid
 • De medicinale eigenschappen van kattenkruid
 • Hoe kattenkruid te planten en waar het te kopen
 • Potentiële bijwerkingen van kattenkruid

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid, ook wel bekend als Nepeta cataria, is een kruidachtige plant uit de muntfamilie. Het is een meerjarige plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Europa, Azië en Afrika, maar tegenwoordig wereldwijd wordt verbouwd. Kattenkruid heeft een sterke geur die katten onweerstaanbaar vinden en kan zowel in het wild als in de tuinen van kattenliefhebbers worden gevonden.

Kattenkruid staat bekend om zijn groene bladeren en kleine witte en paarse bloemen. De bloemen verschijnen in de zomermaanden en trekken bijen en vlinders aan. De plant kan ongeveer 90 cm hoog worden en heeft een rechtopstaande groeiwijze.

De belangrijkste werkzame stof in kattenkruid is nepetalacton, een chemische stof die verantwoordelijk is voor de karakteristieke geur en het effect op katten. Wanneer kattenkruid wordt ingeademd of gegeten, kan het een euforisch effect hebben op katten.

“Kattenkruid, ook wel bekend als Nepeta cataria, is een kruidachtige plant uit de muntfamilie. Het is een meerjarige plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Europa, Azië en Afrika, maar tegenwoordig wereldwijd wordt verbouwd.”

Voordelen van kattenkruid

Kattenkruid is niet alleen leuk voor katten om mee te spelen, het heeft ook verschillende voordelen voor hun gezondheid en welzijn. Hieronder zijn enkele van de belangrijkste voordelen van kattenkruid voor katten:

Vermindert Stress en Angst bij Katten

Een van de grootste voordelen van kattenkruid is dat het kan helpen bij het verminderen van stress en angst bij katten. Katten die gestresst zijn kunnen zich terugtrekken, zich agressief gedragen of ongewenst gedrag vertonen. Uit onderzoek is gebleken dat kattenkruid een kalmerend effect kan hebben op katten en hen kan helpen ontspannen.

Door kattenkruid te gebruiken als speelgoed of door het toe te voegen aan hun omgeving, kunnen katten een gevoel van ontspanning en welzijn ervaren. Dit kan vooral nuttig zijn voor katten die last hebben van angststoornissen of andere stress-gerelateerde aandoeningen.

Stimuleert Fysieke Activiteit

Kattenkruid kan ook helpen bij het stimuleren van fysieke activiteit bij katten. Katten die niet genoeg bewegen, kunnen vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hartziekten. Door kattenkruid te gebruiken als speelgoed of door het toe te voegen aan hun omgeving, kunnen katten worden gestimuleerd om te spelen en te bewegen.

Bovendien kan het spelen met kattenkruid speelgoed een leuke manier zijn voor eigenaren om hun band met hun huisdier te versterken, terwijl ze tegelijkertijd hun gezondheid en welzijn verbeteren.

Bevordert Algemeen Welzijn bij Katten

Tot slot kan kattenkruid helpen bij het bevorderen van algemeen welzijn bij katten. Katten die zich goed voelen, hebben meer kans om gezonde gewoonten te ontwikkelen en kunnen beter omgaan met stressvolle situaties. Door het gebruik van kattenkruid als speelgoed of door het toe te voegen aan hun omgeving, kunnen eigenaren hun katten helpen zich gelukkiger en meer in balans te voelen.

“Kattenkruid kan helpen bij het verminderen van stress en angst bij katten, het stimuleren van fysieke activiteit en het bevorderen van algemeen welzijn bij katten.”

Toepassingen van kattenkruid

Kattenkruid heeft verschillende toepassingen voor katten, variërend van speelgoed tot insectenafweermiddel. Hieronder hebben we enkele veelvoorkomende toepassingen van kattenkruid voor katten op een rijtje gezet:

Kattenkruid als speelgoed

Een van de meest bekende toepassingen van kattenkruid is als speelgoed voor katten. Katten vinden het heerlijk om te spelen met kattenkruid speelgoed, zoals kussens, ballen en muizen. Het kruid heeft een stimulerend effect op katten en kan ze helpen bij het uiten van hun natuurlijke jachtgedrag.

Kattenkruid in kattenbakvulling

Kattenkruid kan ook worden gebruikt als toevoeging aan kattenbakvulling. Het kruid heeft een natuurlijk geurverdrijvend effect en kan helpen om onaangename geurtjes te verminderen. Bovendien kan het katten aanmoedigen om hun kattenbak te gebruiken en helpen bij het voorkomen van ongelukjes in huis.

Kattenkruid in kattenbakvulling Kattenkruid als insectenafweermiddel
 • Geurverdrijvend effect
 • Helpt onaangename geurtjes te verminderen
 • Moedigt katten aan hun kattenbak te gebruiken
 • Voorkomt ongelukjes in huis
 • Kan helpen bij het afweren van insecten zoals muggen en vliegen
 • Natuurlijk alternatief voor insectenafweermiddelen
 • Sommige katten vinden de geur van kattenkruid insectenafstotend

Kattenkruid als insectenafweermiddel

Kattenkruid kan ook worden gebruikt als natuurlijk alternatief voor insectenafweermiddelen. Sommige katten vinden de geur van kattenkruid insectenafstotend, waardoor het kan helpen bij het afweren van insecten zoals muggen en vliegen. Je kunt bijvoorbeeld kattenkruidolie gebruiken om een natuurlijke insectenspray te maken.

Werking van Kattenkruid

Kattenkruid staat bekend om zijn intense effecten op katten, maar wat veroorzaakt deze reactie precies? Het geheim zit in een chemische stof genaamd nepetalacton, die in de bladeren en stengels van de plant aanwezig is.

Wanneer katten kattenkruid ruiken, bindt de nepetalacton zich aan receptoren in de neus van de kat, waardoor een signaal naar de hersenen wordt gestuurd dat de afgifte van feel-good chemicaliën zoals dopamine en endorfine stimuleert. Dit veroorzaakt een gevoel van euforie bij de kat en kan resulteren in gedrag zoals rollen, wrijven en spinnen.

Werking van Kattenkruid

Hoewel niet alle katten sterk reageren op kattenkruid, is het een veelvoorkomende en geliefde reactie bij veel kattenrassen. Het effect kan echter van korte duur zijn en sommige katten kunnen na herhaaldelijk gebruik minder gevoelig worden voor kattenkruid.

“Kattenkruid is als een soort drugs voor katten. Het is fascinerend om te zien hoe het hun gedrag verandert.”

Waarom reageren katten zo sterk op kattenkruid?

De intense reactie van katten op kattenkruid kan worden toegeschreven aan de genetische aanleg van katten. Wetenschappers hebben ontdekt dat de reactie op kattenkruid erfelijk is en wordt bepaald door een dominant gen. Hierdoor zal ongeveer 70% van de katten een sterke reactie vertonen op kattenkruid. Bovendien kan de leeftijd van de kat ook een rol spelen in de sterkte van de reactie, waarbij katten tussen de 3 maanden en 6 jaar oud het meest gevoelig zijn voor kattenkruid.

De werking van kattenkruid op katten is dus een fascinerend fenomeen dat zowel eigenaren als wetenschappers al lange tijd intrigeert. Hoewel er nog veel te ontdekken valt over dit kruid, kunnen we er zeker van zijn dat kattenkruid een unieke en geliefde rol zal blijven spelen in het leven van katten over de hele wereld.

Medicinale Eigenschappen van Kattenkruid

Kattenkruid is niet alleen een favoriete traktatie voor katten, maar het heeft ook enkele medicinale eigenschappen die mogelijk gunstig zijn voor hun gezondheid.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Kattenkruid kan worden gebruikt als een natuurlijke ontstekingsremmer, dankzij de aanwezigheid van verbindingen zoals nepetalacton en nepetalic acid. Deze stoffen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam van de kat, wat kan helpen bij aandoeningen zoals artritis en andere ontstekingsgerelateerde ziekten.

Pijnstillende eigenschappen

De verbindingen die aanwezig zijn in kattenkruid kunnen ook werken als een pijnstiller voor katten. Deze eigenschappen kunnen nuttig zijn bij het verlichten van pijn geassocieerd met een verscheidenheid aan aandoeningen, zoals tandpijn, oorpijn en pijn als gevolg van letsel of operatie.

Stressverlagende eigenschappen

Een van de redenen waarom kattenkruid zo populair is bij katten, is dat het kan helpen bij het verminderen van stress en angst bij katten. Het kruid bevat verbindingen die een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel van katten, waardoor ze kunnen ontspannen en zich minder gestrest voelen.

“Kattenkruid kan worden gebruikt als een natuurlijke ontstekingsremmer, dankzij de aanwezigheid van verbindingen zoals nepetalacton en nepetalic acid.”

Andere mogelijk medicinale eigenschappen

Kattenkruid wordt ook onderzocht op zijn mogelijke antivirale en antibacteriële eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat het kruid mogelijk kan helpen bij de behandeling van infecties en andere ziekten bij katten.

Hoewel kattenkruid doorgaans als veilig wordt beschouwd voor katten, is het altijd belangrijk om voorzichtig te zijn en het gebruik ervan te bespreken met een dierenarts voordat u het aan uw kat geeft. Sommige katten kunnen allergisch zijn voor kattenkruid, wat kan leiden tot symptomen zoals niezen, hoesten en tranende ogen.

Kattenkruid planten en kopen

Als je kattenkruid wilt kweken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is kattenkruid een vaste plant die ongeveer 3 voet hoog kan worden, dus zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt. Je kunt kattenkruid kopen als zaailingen of als zaad en het planten in het voorjaar of het najaar.

Kattenkruid groeit het best in goed doorlatende grond en heeft veel zon nodig. Zorg ervoor dat je de grond goed doorlaat voordat je de zaailingen of zaden plant. Als je in een warm klimaat woont, plaats ze dan op een plek waar ze wat schaduw hebben in de middag.

Kattenkruid is gemakkelijk te onderhouden en heeft niet veel water nodig. Geef ze alleen water als de grond droog aanvoelt. Verwijder regelmatig de gedroogde bloemen om de groei te bevorderen en te voorkomen dat het zaad zich verspreidt.

Als je geen groene vingers hebt of geen tijd hebt om te tuinieren, kun je ook kattenkruid kopen. Kattenkruid is verkrijgbaar in verse en gedroogde vorm en kan bij de meeste dierenwinkels of online worden gekocht. Zorg ervoor dat je alleen kattenkruid koopt van een betrouwbare bron en controleer altijd de kwaliteit van het product voordat je het aan je kat geeft.

kattenkruid planten en kopen

Tip: Als je kattenkruid plant en je hebt ook katten thuis, zorg er dan voor dat je de planten beschermt tegen je nieuwsgierige huisdieren. Katten zullen vaak proberen om de planten te eten, waardoor de plant beschadigd kan raken.

Bijwerkingen van kattenkruid

Hoewel kattenkruid doorgaans als veilig wordt beschouwd voor katten, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen bij overmatig gebruik.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn overmatige speelsheid, misselijkheid en braken. In zeldzame gevallen kan kattenkruid ook leiden tot diarree of een verandering in de hartslag.

Als je merkt dat je kat te veel kattenkruid heeft gehad en symptomen vertoont zoals deze, geef hem dan geen verdere toegang tot kattenkruid totdat de symptomen zijn verdwenen. Als de symptomen aanhouden of erger worden, neem dan contact op met je dierenarts voor advies.

Veilig gebruik van kattenkruid

Om mogelijke bijwerkingen van kattenkruid te voorkomen, is het belangrijk om het op de juiste manier te gebruiken. Geef je kat niet te veel kattenkruid en gebruik het niet te vaak.

Een kleine hoeveelheid kattenkruid kan al genoeg zijn om je kat te stimuleren en te vermaken. Gebruik het ook niet als een vervanging voor goede voeding en voldoende lichaamsbeweging voor je kat.

Als je een nieuwe leverancier van kattenkruid probeert, let dan op de kwaliteit en vraag aanbevelingen van andere katteneigenaren.

Door op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen en op een verantwoorde manier kattenkruid te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je kat veilig kan genieten van dit fascinerende kruid.

FAQ

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid, ook wel bekend als Nepeta cataria, is een kruid dat van nature voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika. Het behoort tot de muntfamilie en staat bekend om zijn stimulerende effect op katten.

Wat zijn de voordelen van kattenkruid?

Kattenkruid kan verschillende voordelen bieden voor katten. Het kan helpen om stress en angst te verminderen, fysieke activiteit te stimuleren en het algemene welzijn van katten te bevorderen.

Op welke manieren kan kattenkruid worden gebruikt?

Kattenkruid kan op verschillende manieren worden gebruikt, zoals speelgoed voor katten, in kattenbakvulling en als natuurlijk middel om insecten af te weren bij katten.

Hoe werkt kattenkruid?

Kattenkruid bevat een chemische stof genaamd nepetalacton, die een sterke reactie veroorzaakt bij katten. Het kan zorgen voor een gevoel van euforie en opwinding, maar de reactie kan variëren van kat tot kat.

Heeft kattenkruid medicinale eigenschappen?

Kattenkruid heeft mogelijke medicinale eigenschappen. Het kan ontstekingsremmende en pijnstillende effecten hebben, maar verder onderzoek naar de gezondheidsvoordelen voor katten is nog nodig.

Hoe kan ik kattenkruid planten en waar kan ik het kopen?

Kattenkruid kan worden geplant in de tuin of in potten. Het is verkrijgbaar in de meeste tuincentra en online winkels, zowel in verse als gedroogde vorm.

Zijn er bijwerkingen van kattenkruid?

Hoewel kattenkruid over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor katten, kunnen er enkele bijwerkingen optreden bij overmatig gebruik. Dit kan onder andere leiden tot braken, diarree of overmatige opwinding bij katten.