Hoe Werkt Een Mollenklem – Stap voor Stap Handleiding

hoe werkt een mollenklem

Heb je last van mollen in je tuin en wil je hier graag vanaf? Dan is een mollenklem een effectief middel om deze beestjes te vangen en te verwijderen. Maar hoe werkt een mollenklem precies en hoe kun je deze het beste gebruiken? In deze stap voor stap handleiding leggen we alles uit wat je moet weten over het gebruik van een mollenklem.

Een mollenklem is een handig apparaatje dat je kunt gebruiken om mollen te vangen. Het werkt als een soort val die je in de grond plaatst op plekken waar mollen actief zijn. Wanneer de mol door de klem loopt, klapt deze dicht en zit de mol gevangen. Maar om een mollenklem effectief te gebruiken, is het belangrijk om te weten hoe deze werkt en hoe je deze op de juiste manier kunt plaatsen.

Belangrijkste Punten:

 • Zorg voor de juiste plaatsing van de mollenklem om deze effectief te gebruiken.
 • Begrijp hoe de mollenklem werkt en waar je op moet letten bij het plaatsen ervan.
 • Neem de juiste veiligheidsmaatregelen voor het hanteren van de mollenklem.
 • Met de juiste kennis en technieken kun je mollen effectief bestrijden met een mollenklem.
 • Gebruik geschikte handschoenen en vermijd bepaalde handelingen bij het hanteren van de mollenklem.

Mollenklem Plaatsen

De juiste plaatsing van een mollenklem is van cruciaal belang voor een succesvolle vangst. Hier zijn enkele tips voor het beste gebruik van een mollenklem:

 1. Kies de juiste locatie: Zoek een vers gevormde molshoop en graaf de grond eromheen voorzichtig uit. Plaats de klem in de tunnel met de open zijde omhoog zodat de mol er snel inloopt.
 2. Plaats de klem veilig: Draag altijd geschikte handschoenen en houd de klem met twee handen vast terwijl je hem in de tunnel plaatst. Zorg ervoor dat de klem stabiel is en niet kan bewegen tijdens het wachten op een mol.
 3. Controleer regelmatig: Controleer de klem regelmatig (minstens twee keer per dag) en verwijder eventuele dode mollen om te voorkomen dat andere mollen zich daardoor laten afschrikken.
 4. Verwijder de klem wanneer deze niet gebruikt wordt: Wanneer je de klem niet gebruikt, haal hem dan uit de grond en bewaar hem op een veilige plek. Zo voorkom je dat kinderen of huisdieren gewond raken.

Werking van de Mollenklem

Om effectief mollen te vangen met een mollenklem, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze werkt. Een mollenklem is ontworpen om de mol te vangen en is gemaakt van twee delen: het bovenste en het onderste gedeelte.

Het bovenste gedeelte van de klem bevat het mechanisme waarmee de mollenklem werkt. De klem is voorzien van een veermechanisme en een metalen pin die omhoog wordt gedrukt zodra er druk op de klem ontstaat. Het onderste gedeelte van de klem bevat de pinnen die in de grond worden geplaatst om de klem op zijn plaats te houden.

Om de klem te plaatsen, moet je eerst een geschikte locatie vinden waar de mol zijn gang graaft. Graaf voorzichtig een deel van de gang open en plaats de klem in de opening, zorg er wel voor dat de klem op de juiste manier is gepositioneerd. De mollenklem moet tijdens het plaatsen in de open stand staan, om te voorkomen dat deze per ongeluk dichtklapt.

Wanneer de mol door de gang loopt en op de metalen pin stapt, wordt de klem dichtgeklapt en wordt de mol gevangen. Het is essentieel om de juiste plaatsing van de klem te waarborgen om te zorgen dat de mollenklem goed werkt en dat de mol op de juiste wijze wordt gevangen.

juiste plaatsing mollenklem

Enkele belangrijke punten om op te letten bij het plaatsen van de klem zijn:

 • Zorg ervoor dat de klem op de juiste manier is gepositioneerd, met het bovenste gedeelte van de klem boven de grond en het onderste gedeelte in de grond.
 • Zorg ervoor dat de klem in de open stand staat tijdens het plaatsen.
 • Plaats de klem op een plek waar de mol frequent langskomt.
 • Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die de beweging van de klem kunnen belemmeren.

Door deze stappen te volgen en de werking van de mollenklem goed te begrijpen, kun je deze effectief gebruiken om mollen te vangen en je tuin weer mollen-vrij te maken.

Tips voor Veilig Gebruik van de Mollenklem

Het gebruik van een mollenklem kan gevaarlijk zijn als er niet met de juiste zorg en aandacht mee wordt omgegaan. Daarom hebben we hieronder enkele belangrijke tips opgesteld om veilig gebruik van de mollenklem te garanderen.

 • Draag geschikte handschoenen: Zorg ervoor dat je altijd dikke handschoenen draagt bij het hanteren van een mollenklem. Dit beschermt je handen tegen verwondingen en voorkomt dat je de geur van menselijke aanraking op de klem achterlaat.
 • Plaats de klem veilig: Zorg ervoor dat je de mollenklem op een veilige en vlakke ondergrond plaatst om te voorkomen dat deze kan wegglijden of bewegen tijdens het instellen of vangen van de mol. Plaats de klem ook buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
 • Volg de juiste veiligheidsmaatregelen: Gebruik de mollenklem nooit op plaatsen waar andere mensen of huisdieren kunnen lopen. Let ook op dat je de klem niet per ongeluk activeert terwijl je deze aan het instellen bent.
Belangrijke tips voor veilig gebruik van de mollenklem:
Draag geschikte handschoenen Plaats de klem veilig Volg de juiste veiligheidsmaatregelen
Zorg ervoor dat je altijd dikke handschoenen draagt bij het hanteren van een mollenklem. Zorg ervoor dat je de mollenklem op een veilige en vlakke ondergrond plaatst om te voorkomen dat deze kan wegglijden of bewegen tijdens het instellen of vangen van de mol. Plaats de klem ook buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Gebruik de mollenklem nooit op plaatsen waar andere mensen of huisdieren kunnen lopen. Let ook op dat je de klem niet per ongeluk activeert terwijl je deze aan het instellen bent.

Zorg er dus voor dat je deze tips in acht neemt voordat je de mollenklem gebruikt, zodat je de mollen kunt bestrijden zonder jezelf of anderen in gevaar te brengen.

veilig mollenklem hanteren

Effectief Mollen Bestrijden met Mollenklem

Als je last hebt van mollen in je tuin, dan is een mollenklem een effectieve oplossing om deze beestjes te vangen. Hieronder vind je enkele handige tips om mollen effectief te bestrijden met een mollenklem.

1. Plaats de mollenklem op de juiste plek

Om mollen effectief te kunnen vangen, is het belangrijk om de mollenklem op de juiste plek te plaatsen. Een goede plek is bijvoorbeeld een mollengang die dagelijks gebruikt wordt door de mol. Plaats de klem niet te dicht bij de molshoop, maar juist op een plek waar de mollengang recht is en niet geknikt. Zo vergroot je de kans op een succesvolle vangst.

2. Controleer de mollenklem regelmatig

Het is belangrijk om de mollenklem regelmatig te controleren, zodat je op tijd kunt zien of je een mol hebt gevangen. Mollen zijn namelijk erg slim en kunnen soms proberen om de klem te ontwijken. Controleer de klem daarom minstens één keer per dag en verwijder de gevangen mol op een veilige manier.

3. Gebruik de juiste techniek

Om mollen effectief te kunnen vangen met een mollenklem, is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Zorg ervoor dat de mollenklem goed is geplaatst en strak om de mollengang zit. Maak ook gebruik van aas, zoals wormen, om de mol naar de klem te lokken. Als je de klem op de juiste manier gebruikt, zul je merken dat je snel resultaat gaat boeken.

4. Wees voorzichtig

Het hanteren van een mollenklem vereist zorg en aandacht. Zorg ervoor dat je de klem op de juiste manier plaatst en op de hoogte bent van de juiste veiligheidsmaatregelen. Draag altijd geschikte handschoenen en vermijd het aanraken van de klem met blote handen. Zo kun je mollen op een veilige en verantwoorde manier bestrijden.

Met deze handige tips ben je goed voorbereid om mollen effectief te bestrijden met een mollenklem. Onthoud dat het plaatsen en hanteren van de klem enige oefening vergt, maar met de juiste kennis en technieken ben je al snel in staat om mollen op een effectieve manier te vangen en te bestrijden.

FAQ

Hoe werkt een mollenklem?

Een mollenklem werkt door gebruik te maken van een veermechanisme. Wanneer een mol de klem activeert door erop te stappen, wordt de klem dichtgeklapt en vangt daarmee de mol.

Hoe kan ik een mollenklem het beste gebruiken?

Om een mollenklem effectief te gebruiken, moet je deze op een geschikte locatie in je tuin plaatsen waar mollen actief zijn. Zorg ervoor dat de klem goed gepositioneerd is en volg de instructies in de handleiding nauwkeurig op.

Hoe begrijp ik de werking van een mollenklem?

De werking van een mollenklem is gebaseerd op het veermechanisme. Wanneer de klem wordt geactiveerd door een mol, klapt deze dicht en vangt daarmee de mol. Het is belangrijk om de klem correct te plaatsen voor een optimale werking.

Hoe kan ik veilig omgaan met een mollenklem?

Veiligheid is essentieel bij het hanteren van een mollenklem. Draag altijd geschikte handschoenen en vermijd plotselinge bewegingen tijdens het plaatsen en activeren van de klem. Volg ook de juiste veiligheidsmaatregelen in de handleiding op.

Hoe kan ik mollen effectief bestrijden met een mollenklem?

Om mollen effectief te bestrijden met een mollenklem, is het belangrijk om de juiste technieken toe te passen. Plaats de klem op strategische locaties in je tuin en controleer regelmatig of de klem geactiveerd is. Volg de aanwijzingen in de handleiding voor het beste resultaat.