Verzorging

- Huisvesting

- Voeding

- KweekWater is het belangrijkste deel van de voeding voor ieder levend wezen. Daarom is het heel belangrijk dat de personata net als alle agaporniden, dagelijks voorzien worden van vers water. Daarvoor gebruik ik drinkflesjes die aan de buitenkant van de kooi bevestigd zijn. Deze worden regelmatig gereinigd en ontsmet. Tijdens de broedperiode geef ik ze 2 maal per week een schaaltje met wat water , om ze de gelegenheid te geven om er wat in te baden. Deze schaaltjes worden na een paar uur terug weggenomen, om zo veel mogelijk te vermijden dat ze dit gebruiken als drinkwater, want in korte tijd maken agaporniden daar een soepje van met allerhande zaden en takjes.

Als vaste voeding gebruik ik zoals de meeste kwekers een zaadmengeling. Ik heb in het begin geprobeerd met pellets, maar ben daar vlug weer van afgestapt. De mengeling die ik gebruik koop ik hier bij een plaatselijke handelaar die het zelf mengt, en het is een speciale mengeling voor agaporniden en neophemas. Daar zitten onder andere millet , kanariezaad, boekweit, cardy, gepelde haver, kempzaad en een weinig gestreepte zonnepitten in. Op 25 kg zaad meng ik daar dan nog: 875 gr paddy rijst , 500 gr lijnzaad en 5 kg wildzaad bij, en dit alles wordt goed opgenomen.Daarbij geef ik mijn personata's nog eivoer.Dit maak ik als volgt klaar:
Ik neem 5 delen CeDe eivoer voor agaporniden en daarbij voeg ik 1 deel kant en klaar, in de handel verkrijgbaar, eivoer met toevoeging van stukjes groente en fruit (zie foto).
Dit maak ik rul met wat water en doe daar wat trosgierst of appel of wat gekiemde zaden bij. In de kweekperiode als de vogels in de kweekkooien zitten, wordt dit geleidelijk opgevoerd van 1 maal per week tot dagelijks. Als er dan jongen in het nest zitten, worden er ook wat extra zonnepitten verstrekt.
Tijdens de zomer als de vogels in de buiten volière zitten krijgen ze dit dan van 1 maal per week toegediend.

TOP