Verzorging

- Huisvesting

- Voeding

- KweekHuisvesting

In de zomermaanden zitten mijn personata's in de buitenvolière met nachthok. Daar kunnen de oudervogels tot rust komen en hebben de jonge vogels de tijd om uit te ruien.Vanaf september tot maart-april gaan mijn koppels dan naar het tuinhuis waar ik een ruimte heb voorzien voor een 12-tal kweekkooien. Deze koppels probeer ik zo goed mogelijk samen te stellen, enerzijds door een strenge selectie van de jongen, en anderzijds door de aankoop van zo goed mogelijke vogels. Ik heb liever een goeie vogel dan vier mindere, voor de zelfde prijs.Er mag nooit te vroeg worden gekweekt met deze vogels, om veel problemen te vermijden. Als zij jonger zijn dan 1 jaar is het beter om nog even te wachten. Als het popje nog geen jaar oud is kan zij legnood krijgen, of kijkt ze helemaal niet naar haar jongen om! Ook het mannetje moet minimum 1 jaar (liefst meer) oud zijn. Dat is een vaste stelregel!

Het beste is te wachten tot de vogels 2 jaar oud zijn.

De kweekkooien zijn: 80x40x40 cm en 120x60x60 cm (deze laatste waren oorspronkelijk bedoeld voor Aymara's). Invlieggat is 5 cm.

Voor de verlichting ga ik als volgt te werk: geleidelijk wordt het aantal lichturen vermeerderd tot max. 15 uren per dag. Daar is niet al te veel werk aan, omdat dit ongeveer het geval is in de maand september. 's Morgens gaat een gloeilamp aan, en dit duurt een half uur tot drie kwartier eer die op volle sterkte is, waarna een TL lamp het overneemt tot 's avonds, en dan is het weer de beurt aan de gloeilamp om het opnieuw over te nemen om na een half uur volledig gedoofd te zijn.

Geleidelijk aan geef ik wat meer eivoer tot ongeveer een koffielepel per dag,en als er jongen zijn wordt dit nog opgedreven. Ik heb hier eivoer in de handel gevonden waar fruit en groente is aan toegevoegd ,ik ben daar zeer tevreden over omdat dit goed wordt opgenomen. Want ik heb ondervonden dat dit bij personata's soms voor problemen kan zorgen. Ook calcium krijgen zij in de vorm van Sepia, dit is om de eierschaal hard te maken.

Elke dag krijgen zij vers water. Dit is zeer belangrijk! Ook worden wilgentakken voorzien, die zij naarstig in stukken knagen en naar hun nestkastje meenemen. Hoe zij het klaarspelen om al dat materiaal door dat kleine gaatje te krijgen, waarschijnlijk is het met vereende krachten want soms gebeurt het dat er nog een hele tak bij zit van een kleine 10 cm. Na de paring duurt het nog een tiental dagen, en dan wordt het eerste eitje gelegd. Zo om de twee dagen komt er een nieuw eitje bij, wij hebben al eens zeven bevruchte eitjes bij een koppel gehad, maar normaal is dat een eitje of vier, vijf.
Na het tweede of derde eitje begint het broeden. Vanaf het broeden (tweede of derde ei) mag je 23 dagen bijrekenen, en de nieuwe baby's komen uit. Dat is een hele zware opgave voor die kleintjes. Als de jongen 10 tot 12 dagen oud zijn krijgen ze een ring van 4,5mm om hun pootje. Zij vliegen uit als zij de leeftijd van ongeveer 6 weken hebben bereikt, waarna ze nog enkele weken worden gevoed door de ouders. Zij zijn heel schuw en schichtig, en kunnen zelfs doodvallen als ze worden opjaagd. Daarom dien je er heel omzichtig mee om te gaan. Na twee maanden worden alle jongen apart van de ouders in een grote kooi gezet.Daar zullen zij overwinteren. En na de winter mogen zij dan allen naar buiten, in de volière.

En ja...het is een prettig weerzien tussen de jongen en hun ouders.

TOP